80 tallet

Med 80-tallet kom musikkvideoene. Dette gav nye og uante muligheter for artistene.
Nå skulle de ikke bare høres, men de skulle også sees. En eksplosjon av pastellfarger,
kreppa hår, lekre barmfagre modell-artister preger i stor grad dette tiåret som også kan kalles «synthesizernes tiår».

Den nye «sounden» på 80-tallet var synthesizer-sounden. Det var det viktigste nye elementet innen populærmusikken.
Dette symboliserte det nye og det moderne. Nye medier kommer til. Hovedsakelig gjelder dette musikkvideo som medførte en større grad av TV eksponering av artistene og nye uante muligheter innen marknadsføring.

Videoen gav muligheter innen både audio og visuell kommersiell marknadsføring av artistene. 
Ny teknologi gjorde at «ingenting ble umulig». Nye teknikker som digitalisering av lyd og sampling
gjorde lydbildet nytt og annerledes. 

Stil-ekletisme = gamle stilelementer blir resirkulerte og kombinerte med nye element.

MTV
MTV: «MusicTelevision». Oppstod i USA i 1981 og var den første kommersielle kanal som 24 timer

i døgnet sendte musikkvideoer, reklame, hitliste-musikk. Det viktigste var å ha en god video for på denne måten å bli oppdaget
av de store musikkselskapene. De store selskapene sørget for å alltid lage en musikkvideo i forbindelse
med lansering av nye singler.  «Thriller» av Michael Jackson hadde scener som spant langt utover selve sangen , noe som vi dag kan i svært mange videoer. Michael Jackson var også den første svarte artisten som fikk spille låtene sine på MTV.

Den nyromantiske bølgen i England

Startet i Londons klubb og diskomiljø og var en av hovedgrunnene til de mange nye bandene som dukket opp. Karakteristisk for de nyromantiske bandene var at de ofte var singleorienterte, dvs, de slapp bare ut singler, de henvendte seg til et tenåringspublikum, image var ofte glamorøst, livsstilen deres var overflatisk og musikken igjen var enkel, melodiøs og refrengsentrert med et stort innslag av disko.

Rap (Hiphop)

Uttrykket «hiphop» brukes ofte synonymt med «hiphop-musikk», opprinnelig kalt «b-beat» og senere også «rap» eller «rap-musikk». Årene fra slutten av 1980-tallet til midten av 1990-tallet regnes som «the golden age» (den gylne tiden) for den kommersielle hiphop-musikken, da den forandret store deler av populærmusikken og populærkulturen over hele verden. Mens den tidlige hiphop-bevegelsen i utgangspunktet var uttalt anti-vold og anti-rusmidler, har hiphop-artister også vært opptatt av å beskrive virkeligheten i fattige urbane, ofte svarte, strøk. Mye hiphop har senere blitt kritisert for å være både rasistisk og volds- og dopforherligende, og for bruk av banning og annet stygt språk. 

Rapping, eller mc-ing, er en måte å bruke vokal på som inneholder tekster som rimer og framføres på en bestemt rytmisk måte. Rap har ofte en musikalsk bakgrunn av sampling, scratching og mixing.

En form for rap er freestyling, hvor utøveren improviserer teksten, ofte «inspirert» av foregående handlinger av de tilstedeværende, og enda oftere ved «dissing» av motstanderen. Dette foregår ofte som «freestyle battles».

 

 

Legg igjen en kommentar